SMS-lån

Smslån är något som introducerades i Sverige för inte så länge sedan, och är ett fenomen som snabbt har fått stor popularitet. Som namnet antyder har smslån traditionellt tagits genom att man skickar sms från mobiltelefonen, men på senare år har det även blivit vanligt att göra det online via internet och därför kallas smslån ofta för snabblån eller webblån. Smslån är dock den vanligaste benämningen. I början av smslånens historia var det vanligt att man fick en bekräftelse på det tagna lånet redan inom en så kort tid som 15 minuter, men nuförtiden får man oftast vänta på pengarna i en dag.

Behöver man en mindre summa pengar som 1 000 kronor upp till 5 000 kronor är smslån ett smart val. Man får pengarna nästan direkt, och det är också enklare att bli beviljad smslån om man har en tidigare betalningsanmärkning som kan vara till hinder för ett traditionellt lån. Något som man dock bör tänka på om man funderar på att ta smslån är att avgiften som betalas lånet omvandlat till ränta är procentuellt mycket högre än på vanliga lån eftersom återbetalningstiden är kortare. Avgiften varierar mellan cirka 200 till 500 kronor beroende på storleken på lånet och låneinstitutets avtal. När man funderar på att ta smslån är det bäst att göra en jämförelse mellan de låneinstitut som erbjuder den här tjänsten. På det sättet så kan man hitta det bästa lånet och det som blir billigast för en själv.

Som tidigare nämnts finns det flera olika sätt att ta smslån. Det traditionella sättet är att man skickar in ett sms med personuppgifter som namn, adress, personnummer, mobilnummer och bankkonto samt uppgifter om vilket lånebelopp som man är intresserad av. Efter att låneinstitutet har kontrollerat att lånsökaren har rätt ålder och kanske även tagit kreditupplysning brukar man få ett sms med en säkerhetsaktiveringskod för lånet som ska fyllas i online eller via telefon. Hur noga lånsökarens uppgifter kontrolleras varierar mellan olika låneinstitut och vissa institut beviljar lån enklare än andra.

Källor:
[1] http://www.privatekonomin.se/lan/smslan/
[2] http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article19666811.ab
[3] http://www.expressen.se/nyheter/svenskarnas-sms-lan-betalar-for-olegs-lyxliv/