Kreditkort

Fördelarna med att använda kreditkort istället för kontanter är många. Det är klart enklare att bära med sig ett litet plastkort i plånboken istället för kontanter och dessutom slipper man hålla reda på pengarna. Även butikerna föredrar kort istället för kontanter eftersom det är säkrare och dessutom minskar på kostnaderna för kontanthanteringen.

De flesta kreditkort är kombinerade kort med en bankdel och en kreditdel. Har man pengar på bankdelen och betalar med den dras alltså pengarna av direkt från bankkontot. Betalar man med kreditdelen lånar man på sätt och vis pengar från sig själv som man betalar tillbaks till banken senare. Allting som man köper med kreditkortet får man en faktura på en månad senare. Det gör det även lättare att hålla reda på sina inköp och man får överblick över sin ekonomi. Med kreditkort kan man också enkelt betala inköp online och på telefon.

Kreditens storlek och ränta varierar mycket och vilket kreditkort som passar bäst är ganska individuellt. Generellt kan man säga att högre krediter även innebär högre räntor medan lägre kreditsummor har lägre räntor. Ofta har man en viss räntefri period och om man betalar tillbaks krediten i god tid slipper man betala ränta. Utnyttjar man något särskilt företags tjänster ofta kan en god idé vara att välja kreditkort som ger bonuspoäng, olika sorters förmåner och rabatter för att på sätt lätt spara lite pengar. En del kreditkort har även vissa förmåner som gratis reseförsäkring om man köper sin resa med kreditkortet. Därför lönar det sig att jämföra olika kreditkortsbolag noga innan man bestämmer sig för ett.

För att få kreditkort måste man ha fyllt 18 år och i de flesta fall även ha arbete och fast inkomst. Det är en sorts garanti för banken att man kan betala tillbaka sin kredit varje månad. Ibland kan även en inkomstgräns förekomma som oftast är bunden med kreditgränsen, Om man vill ha högre kreditgräns måste man ofta även ha högre inkomst.

Källor:
[1] http://www.dn.se/ekonomi/anvand-flera-kort-spara-tusenlappar/
[2] http://www.privatekonomin.se/kreditkort/
[3] https://www.svd.se/valj-ratt-kort-pa-semestern–slipp-dyra-avgifter